UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Bajorország fallal körülvett romantikus mesevárosai

2019. január 07. - mindenuttjooo

 

Németország legismertebb, legnépszerűbb -és minden bizonnyal legszebb- kiránduló útja a Romantikus út (Romantische Straße). A kb. 400 km-es szakasz Würzburgtól Füssenig olyan, mint egy mese, egy álomutazás; királyi kastélyokkal, romantikus középkori favázas házakkal, pompás tájakkal és kulináris ínyencségekkel.

A Romantikus úton található három igazán egyedi város, melyek különlegessége a fallal teljesen körülvett óváros. Németországban csak Rothenburg, Dinkelsbühl és Nördlingen büszkélkedhet ilyennel.

 

Rothenburg ob der Tauber 

 

A három város közül a legismertebb, leglátogatottabb Rothenburg. Mivel Németországban 4 Rothenburg van (!), így hozzá kell tennem, hogy az a hely a Rothenburg ob der Tauber, azaz Rothenburg, a Tauber folyó fölött.

A „csodaváros”-ként emlegetett Rothenburg több mint 1000 éves turisztikai látványosság szűk sikátoraival, csodálatos macskaköves utcáin fagerendás, színes házaival. Városfala a XIII.-XIV. századból való. Nagy élmény végigsétálni az összefüggő falon, mely 42 tornyával/bástyájával a középkor egy meseszép kis darabját óvja. A várfalról belátható az egész város, mely a mai napig megőrizte középkori stílusát.

wp_20170330_15_26_09_pro_pano.jpg

wp_20170330_15_51_41_pro.jpg

wp_20170330_17_33_28_pro.jpg

A képeken legtöbbször látható kis tér a Plönlein/Siebersturm, melynek látványa annyira mesebeli, hogy a Disney rajzolói a Pinocchio készítésekor innen (is) vették az ihletet. A település filmforgatások kedvelt helyszíne, többek közt itt forgatták a Harry Potter első részének egyes jeleneteit is.

dscn8303_2.JPG 

Legenda

 

1631 októberében, a Harmincéves háborúban történt, hogy a katolikus csapatok Tilly tábornok vezetésével megszállták a protestáns Rothenburgot. Kifosztották, majd a tél végén felgyújtással fenyegették. A katolikusok kapitánya, Tilly látva azonban a környező szőlőket, és tudva a jó borról, amit belőle készítettek, egy sugallattól indíttatva kijelentette, hogy ha a tanácsos urak valamelyike egy hajtásra ki tud inni egy 3 és ¼ literes, teletöltött nagy boroskancsót, akkor megkegyelmez a városnak. Ez a mesteri teljesítmény Nuschnak, a város korábbi polgármesterének sikerült is; mindenki megrökönyödésére egy húzással kiitta a serleget, ezzel megmentve városát.

Hogy a legenda igaz-e, azt nem lehet tudni, mindenestre egy szép történet, mely okot ad arra, hogy minden évben megrendezzék a „Mesterivó” ünnepséget.

 

 

Dinkelsbühl 

 

Dinkelsbühl óvárosát épségben maradt falak, bástyák, tornyok, és várárok veszi körül. Ezen a településen az óváros házai sokkal egységesebbek, mint Rothenburgban. Nincs köztük annyi modern épület, inkább csak a régi típusú fagerendás/nyeregtetős házak. Még az új üzletek cégérei és feliratai is régi betűsek. Különlegessége még a főtéren található Szt. György katedrális (Münster St. Georg) mely Németország legnagyobb csarnoktemploma. A gótikus katedrális a XV. század végén épült. Ez a település kevésbé ismert, ezáltal nem annyira turistás, mint Rothenburg.

01_januar.JPG

wp_20180121_16_12_36_pro.jpg

dscn3221.JPG

wp_20180121_16_19_48_pro_pano.jpg

wp_20180121_13_12_20_pro.jpg 

Legenda

 

Dinkelsbühl történelmének legismertebb epizódja szintén a Harmincéves háborúhoz kötődik. Gusztáv Adolf svéd csapatai 1632-ben elfoglalták a várost. A legenda úgy mondja, hogy amikor a svéd hadsereg ostromolta a várost, egy tizenéves lány odavezette a gyerekeket a svéd tábornokhoz, és kegyelemért könyörögtek. A svéd tábornok fiatal fia egy betegségben hunyt el picivel korábban, és mivel az egyik fiú, aki közel állt hozzá, nagyon hasonlított a saját fiához, úgy döntött, hogy megkíméli a várost. Ennek emlékére Dinkelsbühlben minden évben megtartják a gyerekek felvonulásával egybekötött történelmi fesztivált (Kinderzeche).

 

 

Nördlingen 

 

A három város közül a legkülönlegesebb mindenképpen Nördlingen, a meteoritkráterbe épült gyémántváros. Kb. 15 millió évvel ezelőtt csapódott be egy meteorit és hozta létre a 25 km átmérőjű Ries-krátert, mely Európa legismertebb becsapódási krátere. A város majdnem a kráter közepében található, és mintha körzővel rajzolták volna, annyira szabályos. Kör alakú városfala és az öt városkapu teljes épségben fennmaradt.

A Szt. György templom (St. Georgs-Kirche) szinte pontosan a kör közepén található, a várost körülvevő fal minden pontjáról látható. Ez Németország egyik legnagyobb késő gótikus temploma. 90 méter magas Dániel tornyában (der Daniel) 365 lépcsőt megmászva juthatunk fel a kilátószintre. Ha szerencsénk van, találkozhatunk a torony különleges lakójával, egy háromszínű macskával.

nordlingen_009_2.jpg

a_montazs_hazak.bmp

wp_20181207_16_04_54_pro.jpg

dscn8598.JPG 

Legenda

 

Eugene Merle Shoemaker amerikai geológus-csillagász a Szt. György templomnál kezdett el gyanakodni, hogy a Ries-kráter nem vulkáni eredetű -ahogy azt korábban hitték-, hanem meteoritbecsapódás következménye. A legenda szerint templomba ment, és kíváncsiságból megkapirgálta kicsit a falát. Ekkor szúrta ki, hogy olyan kőzetből épült, mely csak meteoritbecsapódáskor jöhet létre. Elméletét később műszeres vizsgálatok is megerősítették.

 

Nördlingenben nem csak a Szt. György templomot, de a városházát és a középkori város házait is ebből a kőzetből származó téglákból építették. Az építkezésekhez felhasznált kőzetek nagyon apró, 0,2 milliméternyi gyémántocskákat tartalmaznak. Ebből a mikroszkopikus méretű gyémántból a becslések szerint összesen 72 ezer tonna keletkezett a meteorit becsapódásakor, mely éppen egy grafitlelőhelyen ért földet.

img_2602.JPG

img_2400.JPG 

 

A városok kb. 45-45 percnyi autóútra vannak egymástól, mégis ha lehet, ne egy napra sűrítsétek be őket!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr914544248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása