UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Niagara - Mítosz, csoda és valóság

avagy: a Niagara 10 titka

2019. március 01. - mindenuttjooo

 

 

1, Igazából három vízesés

 

A Niagara-vízesés (Niagara Falls, franciául: les Chutes du Niagara) egy hatalmas vízesés-együttes a Niagara folyón. Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán fekszik. Két fő részből áll, az egyik a Patkó-zuhatag (Horseshoe Falls) a kanadai oldalon és az Amerikai-zuhatag (American Falls) és a kisebb Menyasszonyi fátyol-zuhatag (Bridal Veil Falls) az amerikai oldalon.

Bár nem rendkívül magas, a Niagara-vízesés nagyon széles, ez Észak-Amerika legnagyobb vízhozamú vízesése.

wp_20181003_11_27_18_pro_pano_2.jpg

A Niagara-vízesés

 

2, Legenda

 

Az irokéz legenda egyik verziója szerint Lelawala rendkívül szomorú volt a férje halála miatt. Bánatában egy nap beszállt a kenujába, és beevezett a sebes Niagara folyó közepébe. A lány hagyta, hogy kenuját elragadja az áramlat, mely Lelawalát és hajóját egy hatalmas vízesés szélére dobták.

Heno, a mennydörgés istene megtalálta a lányt, és a vízesés mögött lévő otthonába vitte, ahol fiával ápolták. Lelawala felépült, és beleszeretett, majd feleségül ment Heno legfiatalabb fiához, és együtt éltek a vízesés mögött.

Lelawala csodás életét csak egy dolog árnyékolta be: szerette volna újra látni népét. Ez a lehetőség hamar megadatott neki. Heno tájékoztatta a lányt, hogy egy nagy kígyó érkezik a folyón, és meg akarja mérgezni a vizet, melyet Lelawala népe ivott. A nép meghalna, és a nagy kígyó belőlük lakmározna. Lelawala engedélyt kapott, hogy figyelmeztesse az embereket, megmentette őket a katasztrófáról, majd visszatért a vízesés mögötti otthonába.

Amikor a kígyó elérte a falut, dühösen látta, hogy az emberek elmenekültek onnan. Megpróbálta megtalálni őket, és véghezvinni ördögi tervét, de Heno kiugrott a vízesésből, és egyetlen villámcsapással végzett a fenevaddal. A nagy kígyó teste azonban megakadályozta a folyó áramlását, és a víz elkezdte elönteni Heno otthonát a vízesések mögött. Heno átköltöztette a családját Lelawalával együtt egy új helyre az égen. Új otthonukból Lelawala minden nap láthatja népét, de soha többé nem látogathatja meg őket.

A Ködfátyol lányának (Maid of the Mist) legendájának egy másik verziója szerint Lelawala nem önként hagyta el népét, hanem az isteneknek bemutatott ember-áldozat volt.

 

3, Mennydörgő vizek

 

Több ember is szóba jöhet, mint a Niagara vízesés európai „felfedezője”. Az viszont biztos, hogy a belga Louis Hennepin jezsuita misszionárius 1677-78-ban itt járt, és megfigyeléseiről leírásokat készített, melyek által az európaiak figyelmét felkeltette. A „mennydörgő vizeket” (Big thunder of waters) csodálatos, egyben félelmetes helynek találta.

psm_v49_d014_view_of_niagara_falls_by_father_hennepin.jpg

Louis Hennepin jezsuita misszionárius a vízesés előtt

 

4, Maid of the Mist gőzhajó

 

1846 szeptemberétől járnak Maid of the Mist (I, II, stb.) néven hajók a Niagara folyón. Az első gőzös 1848-ig a két part között kompként működött, a kétszintes hajó 100 ember szállítására volt alkalmas. Ekkor épült meg a híd, a kompra már nem volt szükség, így a hajókkal ezután turistákat vittek a vízesés alá. Maid of the Mist az egyik legrégebbi turista látványosság észak Amerikában.

Az egyik első gőzös 11 évig ment, majd a háború miatt már nem szállított turistákat. Kapitánya két fős legénységgel lehajózott a sebes sodrású folyón. Túlélték, de a kapitány nem szállt többet gőzhajóra, és két évvel később elhunyt.

 

5, Száraz lábbal

 

Bár később is többször előfordult jegesedés a Niagara vízesésen (idén is), az soha nem fagyott be teljesen. Egyetlen alkalommal jegyeztek fel csak olyan esetet, amikor az emberek száraz lábbal át tudtak kelni a Niagarán. Ez 1848-ban történt. Március 29-én egy nagy jégtömb fentebb eltorlaszolta a folyót, így 2 napig nem volt vízesés.

 

6, Blondin, a fenegyerek

 

Az 1800-as évek második felében elterjedt a kifeszített kötélen való egyensúlyozás őrülete. 1859-ben az Amerikában turnézó francia akrobata, Jean Francois Gravelet (Blondin) egy ilyen kötélen átment a Niagara egyik partjáról a másikra. (Körülbelül ott, ahol ma a Rainbow Bridge található.) Később többször is megismételte mutatványát, több alkalommal úgy, hogy impresszárióját is a hátán vitte! Az utolsó alkalommal a Wales-i herceg is látta produkcióját.

charles_blondin.jpg

Blondin, impresszáriójával a hátán 

 

7, Annie, a pénzéhes özvegy

 

1901-ben Annie Edsin Taylor egy megözvegyült tanárnő Michiganből úgy gondolta, hogy nincs vesztenivalója, és inkább meghal, ha kell, de nem akar szegénységben élni. Kitalálta, hogy egy hordóba záratja magát, és lezuhan a vízesésben. Fából és vasból építettek neki egy nagy hordót, amit paplannal bélelt ki. Cirmos cicájával együtt bezárták, a folyó közepére vontatták, és szabadjára engedték. A mutatványt mindketten túlélték. Annie kisebb karcolásokkal (amit egyesek szerint a macskája ejtett rajta), a macska pedig hófehér bundával kecmergett ki a hordóból. Annienek hírnévre igen, gazdagságra azonban nem sikerült szert tennie. Bravúros mutatványa ellenére is szegényen halt meg.

annie_taylor.jpg

Annie Edson Taylor és hordója 

 

8, Rosa, a hűtlen feleség

 

A Niagara-vízesés népszerű turista látványosság, és nászutasok kedvelt úti célja volt már, mire 1953-ban Henry Hathaway rendezésében itt forgatták a Niagara című filmet. A hitchcocki feszültségű thrillerben a hűtlen feleség (Rosa Loomis szerepében: Marilyn Monroe) férje meggyilkolásán fáradozik, mígnem fordul a kocka... A festői hátteret szolgáltató Niagara-vízesés látogatottsága óriásit nőtt a film megjelenése után.

opening_title_from_niagara_trailer_1.jpg

A Niagara film főcíme 

 

9, Roger, az első túlélő

 

Roger Woodward és nővére Deanne életük első hajókázására ment apjuk egyik kollégájával 1960. július 9-én. Roger ekkor 7 éves volt, nővére 10 évvel idősebb. A csónak motorja nekiütődött egy sziklának, és nem indult be többet. Az erős sodrásban a férfi evezése mit sem ért: hamarosan mindannyian a vízbe estek. Még volt annyi idejük, hogy felvegyék a mentőmellényt. Rogert és Deannet elsodorta a víz. A lányt kb. 6 méterrel a zuhatag előtt sikerült kihalászni a folyóból, a kisfiú azonban lezuhant a vízesésben. De túlélte! A Maid of the Mist II kirándulóhajó utasai vették észre és mentették ki. Így akaratlanul is, Roger lett az első ember, aki túlélte a zuhanyzást mindenféle komolyabb védőfelszerelés nélkül. (A csónakos nem élte túl a balesetet.)

maid_of_the_mist_niagara_falls_u_s_a_by_american_stereoscopic_co_fl_1896-1906.jpg

A Rogert megmentő Maid of the Mist II

 

10, Kirk, a peches öngyilkos

 

A cantoni (Michigan) Kirk Jones az első ember, aki mindenféle védőfelszerelés nélkül túlélte a zuhanást a Patkó-zuhatagban (Horseshoe Falls) 2003. október 20-án. Bár a célja nem ez volt, hanem pont az ellenkezője: öngyilkos akart lenni. Repedt bordákkal, karcolásokkal és zúzódásokkal megúszta. Második alkalommal -2017-ben- egy felfújható labdában tett újabb kísérletet, ezt a próbálkozását azonban nem élte túl.

wp_20181003_10_57_37_pro.jpg

Patkó-zuhatag (Horseshoe Falls)

 

Az ilyen hajmeresztő mutatványok ma szigorúan tilosak, és mindkét oldalról magas bírságra számíthat az, aki mégis próbálkozik. A zuhatagokat mindkét országból megnézhetjük, a Maid of the Mist hajókkal a vízesések közelébe is mehetünk.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

Linkek és források:

Niagara-vízesés: https://hu.wikipedia.org/wiki/Niagara-v%C3%ADzes%C3%A9s

Niagara-vízesés: http://www.kislexikon.hu/niagara.html

A Niagara-vízesés legendája: https://www.niagarafallscrowneplazahotel.com/blog/2015/01/real-maid-mist-niagaras-famous-legend/

Maid of the Mist: https://en.wikipedia.org/wiki/Maid_of_the_Mist

A Hennepin kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Niagara_Falls#/media/File:PSM_V49_D014_View_of_niagara_falls_by_father_hennepin.jpg

A Blondin kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Niagara_Falls#/media/File:Charles.Blondin.jpg

A Maid of the Mist kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Maid_of_the_Mist#/media/File:Maid_of_the_Mist,_Niagara_Falls,_U.S.A,_by_American_Stereoscopic_Co.,_fl._1896-1906.jpg

A Niagara főcím kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Niagara_(film)#/media/File:Opening_title_from_Niagara_trailer_1.jpg

A Taylor kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Edson_Taylor#/media/File:Annie_Taylor.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr7614661823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greg36 2019.03.02. 20:30:53

+1 A Niagara vízesést éjjelente 'elzárják'. Eleve a lehetséges vízhozamának kb. 50%-át elvezetik az erőműhöz, de a turisták miatt a főszezonban nappal garantálni kell a 2800 köbméter/mp-t, viszont éjjelente engedélyezik, hogy még ennek is a felét 'lekapcsolják'.

dtibor 2019.03.03. 16:45:18

2016 tavaszán volt szerencsém eljutni a Niagarához. Egy életre szóló élmény.
süti beállítások módosítása