UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Pest vármegye "legkirályabb" tanösvénye

Szent László Tanösvény - Mogyoród

2024. április 12. - mindenuttjooo

szent_laszlo_kilato_kapolna_07.jpg

 

„Király” túraútvonal a Gödöllői-dombvidéken

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező Gödöllői-dombság egyik érdekes túraútvonala a Mogyoród központjából induló Szent László Tanösvény és mezítlábas ösvény. A Szent László Tanösvény a bakancsos turizmus kedvelőin és a természet szerelmesein kívül a magyar történelem iránt érdeklődőknek is igazi csemege.

 

Mogyoród Pest vármegyében, a Mogyoródi-patak völgyében, Budapesttől kb. 20 kilométerre található. Újpest-Központból megközelíthető autóbusszal, melyről a Fő tér megállónál kell leszállni. Az autóval érkezők a Fő téren, illetve a térről nyíló Rózsa utcában, a Szent László Emlékhely és Látogatóközpontnál is parkolhatnak.

 

Szent László és a Mogyoródi csata

Az 1074-es mogyoródi csatához kapcsolódik a nagyközség legrégebbi fennmaradt írásos emléke, egy német császári oklevél, mely Salamon vereségéről tudósít. A csatát az 1360 körül, Nagy Lajos király utasítására írt, latin nyelvű Képes krónika is megemlíti. A harcok előtt Géza és László herceg (Szent László) is fogadalmat tett, hogy győzelem esetén templomot építenek a területen. A csata kimenetelében nagy szerepet játszott László katonai, hadvezéri tehetsége és kivételes fizikuma, akit emiatt „Isten atlétájának” is neveznek. A győzelem után a hadi zsákmányból felépítették a templomot Szent Márton tiszteletére.

 

Szent László Tanösvény

A tanösvény mentén több Szent László királyunkhoz kötődő látnivaló található, innen ered a neve. 2022 nyarán adták át a megújult Szent László Látogatóközpontot és Tanösvényt, melyet végigjártunk mi is. A hivatalos honlapon található letölthető térképet kinyomtatva magunkkal vittük. 8 állomás szerepel rajta, a Forrásvidéktől (1) a Szent László Kilátó-kápolnáig (8).

 

(1) Forrásvidék - Mezítlábas ösvény

A Szent László Emlékhelyet elhagyva átkelünk a Mogyoródi-patakon és a Csíkvölgyi utcán felsétálunk az erdőbe. Mint minden állomásnál, itt is található információs tábla. A mezítlábas ösvény (Kneipp-ösvény) különlegessége az, hogy 14 fajta felülettel rendelkezik, mely magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb. 150 méteres hosszával hazánk egyik leghosszabb mezítlábas ösvénye is egyben. A végében egy erdei fajátszótér található. Egy kis pallón átkelhetünk a patakon, mely az erdő mélyén, egy kis „mesevilágban” csörgedezik. Megtalálhatjuk a patak tucatnyi kis forrásainak egyikét is, ha elég kitartóan keresgélünk.

Úgy gondolom, hogy érdemesebb ezt az állomást a végére hagyni, levezetésnek, és a tanösvény bejárását inkább a (2)-es ponton, a Látogatóközpontnál kezdeni.

 

(2) Szent László Emlékhely és Látogatóközpont

A Rózsa utca 2-4. szám alatt található a Szent László Emlékhely és Látogatóközpont. Itt Szent László király életét és az 1074-es mogyoródi csatát ismertető kiállítás, egy kis helytörténeti kiállítás, ajándéktárgy árusító hely és mosdó is helyet kapott. A lovagkirályt bemutató videó gyerekeknek készült változatban is megtekinthető.

Mogyoród főterén találhatók a „Mogyoród” óriásbetűk és a Táncos pár szökőkút. A Mogyoródi-patak fölött ível át a Szent Mihályról elnevezett fából faragott gyalogos híd. A tér ezen oldalán egy pékség és fagylaltozó található.

 

(3) Szent László tér (Klastromdomb)

Az 1074-ben zajlott, győztes mogyoródi csata emlékére ezen a helyen alapított bencés apátságot László herceg (a később szentté avatott király). Az egykori apátság helyén ma park és emlékmű áll. A kis téren található egy emléktábla, melyet 1974-ben a mogyoródi csata 900. évfordulójára helyeztek el a parkban. Az itt zajlott történelmi eseményekre emlékeztet a Szent László tiszteletére faragott kopjafa is, mely Sebestyén Zoltán mogyoródi fafaragó művész alkotása.

 

(4) Pincesor

Mogyoród gazdálkodásának fontos eleme, a szőlészet és borászat is kötődik a Szent László alapította „klastromhoz”. A mogyoródi dombokon valószínűleg a bencés szerzetesek telepítették meg a szőlőt, készítettek bort és hozzá az első pincéket is. A Somlói utcában bájos présházakat és több száz éves pincéket láthatunk. A pincesor építészetileg jelentősen eltér a legtöbb hasonló Pest vármegyei pincefalutól. Mogyoródon a pincék az utcával párhuzamos, cseréppel fedett nyeregtetővel készültek, homlokzatuk vakolt. A ház jellegű épületek mellett helyenként földdel fedett, barlangszerű pincelejárókat is vájtak a löszfalba. A mogyoródi pincék helyi védelem alatt állnak.

pincesor_01.jpg

pincesor_02.jpg

 

(5) Szent Mihály Főangyal római katolikus plébániatemplom

A ma látható templom új helyen, barokk stílusban épült 1747-1749 között. Építéséhez a török uralom alatt elpusztult, Szent László által építtetett, ősi bencés templom és a monostor köveit is felhasználták. Az épületet az 1909-1910-es években keletről kereszthajóval bővítették. A templomot 1749-ben szentelték fel Szent Mihály Főangyal tiszteletére, a főoltáron a csodaszép, aranyozott, festett szobor őt ábrázolja. A bal oldali mellékoltár képén viszont Szent Lászlót láthatjuk, amint felajánlja Magyarországot a Szűzanyának. A barokk oltárképet Takács István festette, akinek főművei az egri bazilika két kupolafestménye és a magyar stáció képei. Egy életnagyságú faragott szobor is látható a templomban, mely Szent Lászlót ábrázolja egy templommal a kezében. Szent László király uralkodása során jelentős lépéseket tett a korábban lerombolt vagy elpusztult templomok újjáépítése érdekében. Ezzel a szoborral templomépítő királyunk emléke előtt tiszteleg Sebestyén Zoltán fafaragó művész.

 

(6) Faluház

A Szent Mihály templom mellett, a Templom út 8. alatt található a Faluház. A XX. század elején épült parasztházban helyezték el a korábban összegyűjtött, megkopott tárgyakat, öreg bútorokat, ruhákat és fényképeket. Az első helyiségben egy konyhát rendeztek be, melyben a paraszti élet sokszínűsége kerül bemutatásra. A középső helyiségben a mogyoródi népviselet múltjáról és jelenéről látható kiállítás. A belső helyiség egy gazdagon berendezett lakószoba. Kint helyet kapott egy régi tűzoltó kocsi, az udvar közepén pedig egy búbos kemence is látható.

faluhaz.jpg 

Innentől már kifelé sétálunk a nagyközség központjából, felfelé visz az út a Somlyó-hegyre. Neve azonban ne tévesszen meg senkit, a Somlyó csak nevében hegy, valójában domb, hisz legmagasabb pontja - a Gyertyános - is csak 326 méter magas. Körülbelül 1500 lepkefaj él itt. Utunkon ide-oda cikázó színes pillangók kísérnek majd. Útközben érdemes figyelni a védett növényfajokra is.

szent_laszlo_kilato_kapolna_fele_01.jpg

szent_laszlo_kilato_kapolna_fele_02.jpg

 

(7) Természetes Energia Állomás

A Somlyó-hegy lábánál, a település szélén, Hangulat utca végén található a Napelem park és Innovatív Pihenőhely. Itt leülhetünk, megpihenhetünk kicsit, elfogyaszthatjuk a magunkkal hozott elemózsiát. Ezen az állomáson vízvételi lehetőség is van.

A parkban megismerkedhetünk az alternatív energiaforrásokkal és gyakorlati felhasználásukkal (pl. elektromos autó, szélenergia, geotermikus energia, passzív házak működése stb.).

A szélmalom elektromos árammal működik, de van itt egy emberi erővel hajtható kézi őrlő is, valamint egy dagasztó- és sütőhely is. Előzetes regisztráció alapján, térítés ellenében egy segítő felügyeletével őrölhetünk lisztet és süthetünk lepényt, illetve a klímaváltozás elleni harc eszközeit is bemutatja nekünk.

Itt is van egy fa játszótér, mely nagyobb és többfajta játékkal felszerelt, mint a Forrásvidék - Mezítlábas ösvény állomásnál lévő.

 

(8) Szent László Kilátó-kápolna

Árnyas fák alatt és napfényes mezőkön át haladunk tovább, hogy elérjük a következő állomást. Egyre nehezedik a terep, a végén már egészen meredeken kell felfelé mennünk. A fáradalmakért kárpótol a tanösvény csúcspontja, a Makovecz Imre által tervezett, védett Szent László Kilátó-kápolna. A kápolnába került a két és fél méter magas Szent Lászlót ábrázoló faszobor, mely Sebestyén Zoltán fafaragó művész alkotása. Szép időben gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé a kilátó tetejéből a Gödöllői-dombságra, de rálátunk szinte egész Budapestre is. A kilátó mellett - amely a Mária-zarándokút egyik állomása, pihenőhelye is egyben, - tűzrakó helyeket is kialakítottak, és a fák árnyékában megpihenhetünk egy pad-asztal garnitúránál.

 

Két útvonalon térhetünk vissza a Fő térre. Választhatjuk ugyanazt, amin jöttünk, vagy lesétálhatunk a fő útra (Gödöllői út), ahol - ha jól időzítettünk, - autóbuszra szállhatunk. Ezek a buszok ritkán járnak, érdemes előre tanulmányozni a menetrendet. A Gödöllői utat követve is visszasétálhatunk a Szent László Emlékhely és Látogatóközponthoz. Bármelyik lehetőséget választjuk, innen majdnem végig lejtős úton haladhatunk.

 

 

Cím: Szent László Emlékhely és Látogatóközpont, 2146 Mogyoród, Rózsa u. 2-4.

Nyitva tartás: Szerdától vasárnapig 10:00-18:00 óráig. Hétfőn, kedden zárva.

Hivatalos honlap: https://szentlaszlotanosveny.hu/

Telefon: +36 30 359 9113, +36 70 458 1762

E-mailturizmus@monon.hu

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr7218378593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása