UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Legendák a nagyvilágból - Sirmione

A gyilkos vendég

2020. december 15. - mindenuttjooo

A Garda-tó Olaszország egyik legszebb tava. Az egyik leghíresebb település a tó déli részén található szigetnyúlványon fekvő, erődített középkori város: Sirmione. 

wp_20160918_14_53_54_pro.jpg

 

Scaligeri vár

A félszigetet egy híd köti össze a szárazfölddel. Rögtön itt találjuk a város jelképét, a tulipános toronnyal díszített Scaligeri várat (Rocca Scaligeri), melyet a tó vizével teli várárok vesz körül. A vízi vár római alapokra épült. A XIII. században építette a híres veronai Scaligeri család. A Rocca később a velenceiek, a franciák és az osztrákok kezére került. A vár maga is csodálatos látvány, de lélegzetünk akkor áll el, amikor a tornyaiból elénk tárul az elképesztően szép kilátás a tóra, az óvárosra, és a környékre.

wp_20160918_11_52_30_pro.jpg

 

Legenda

A várhoz tartozik egy legenda, mely szerint egyszer réges-régen a várban élt egy Ebengardo nevű fiú a kedvesével, akit Aricének hívtak. Éltek szerelemben, békességben, mígnem egy viharos éjszakán megjelent egy utazó, Eraberto, és bebocsátást kért. A házigazdák jó szívvel fogadták. Erabertót lenyűgözte a lány szépsége, aki természetesen elutasította a férfi közeledését. Eraberto annyira meg akarta szerezni magának Aricét, hogy cselhez folyamodott. Egy éjszakán becsalta a lányt a szobájába, és bezárta. Amikor Arice rájött, megijedt és elkezdett üvölteni, mire a férfi leszúrta. Ebengardo meghallotta kedvese kiabálását, berontott a szobába, de már csak kedvese holttestét találta ott. Elvakította a düh és megölte Erabertót. A legenda szerint viharos éjszakákon még ma is ott bolyong a kastélyban Ebengardo szelleme, és szerelmét, Aricét keresi.

wp_20160918_12_20_17_pro.jpg 

Az útikönyvek szerint Sirmione kihagyhatatlan látnivaló. Nem csak a képeslapokon látható Scaligeri vár, hanem a hangulatos, szűk utcácskákban bővelkedő belváros, és a félsziget csúcsát körülvevő természeti képződmény és régészeti emlékhely miatt is. Már az i.e. 2-3-dik évezredben lakott volt a terület, majd a római fennhatóság idején kedvelt üdülő területté vált. Főként veronai arisztokraták között volt népszerű, többek között a híres római költőnek, Catullusnak is volt egy villája a félsziget északi csücskén. Ő mondta Sirmionéről, hogy ez a hely az „összes sziget és félsziget gyöngyszeme”.

wp_20160918_16_13_15_pro.jpg

wp_20160918_16_05_10_pro.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr216340234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása