UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Leonardo - 500

avagy: 500 éve hunyt el Leonardo da Vinci

2019. május 07. - mindenuttjooo

 

500 éve, 1519. május 2-án halt meg Leonardo da Vinci itáliai származású polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb embere.

Emlékére idén Olaszországban és Franciaországban a Loire-völgyében is különböző rendezvényeket tartanak. Ez alkalomból következzen most néhány ismert és kevésbé ismert hely, mely hozzá kapcsolódik.

 

Anchiano

 

„Leonardo di ser Piero da Vinci” (ami annyit tesz: „Leonardo, a vincibeli Piero fia”) 1452. április 15-én Vinci városától mintegy 3 km-re, Anchiano és Faltognano között egy tanyán született. Édesapja, ser Piero da Vinci a városka jegyzőjeként dolgozott, édesanyja, Caterina fiatal parasztlány volt a városka egyik előkelő családjának szolgálatában. Szülőháza, a Casa di Leonardo látogatható.

 

Vinci

 

Alapfokú iskoláit szülővárosában végezte. Vinciben található a Leonardo Múzeum (Museo Leonardiano), ahol Leonardo számos találmánya látható, melyeket a polihisztor jegyzetfüzetébe lerajzolt.

Guidi grófok kastélyában szintén láthatók makettek Leonardo találmányairól. Itt inkább a harccal kapcsolatos dolgok kaptak helyet.

 

Milano

 

A Santa Maria delle Grazie-templomhoz tartozó domonkos kolostor refektóriuma ad otthont Leonardo da Vinci híres, és főműveként emlegetett festményének. „Az utolsó vacsora” (l’Ultima Cena) azt a drámai jelenetet örökíti meg, amikor Krisztus a 12 apostolnak kijelenti, hogy egyikük el fogja árulni őt. Érdemes megfigyelni a képen az apostolok reakcióját, a döbbenetet az arcokon, a mozdulataikat.

 

Bobbio

 

Történészek úgy vélik, hogy Leonardo da Vinci ebben a falucskában fejezte be a Firenzében elkezdett Mona Lisát (la Gioconda). Carla Glori 2011 decemberében megjelent Enigma Leonardo: decifrazioni e scoperte című könyvében a portré hátterét azonosították a bobbiói tájjal. A festményen látható a szabálytalan, púpos Öreg-híd is! A valószínűleg római eredetű, 280 méter hosszú híd tizenegy egyenlőtlen ívvel köti össze a Trebbia folyó két partját. Szabálytalan alakja miatt gyakran nevezik „Púpos-híd”-nak, valamint az „Ördög-hídja”-nak is.

 

Imbersago

 

Ez a kis falucska ismertségét Leonardo da Vinci lengőkompjának (Traghetto Leonardesco) köszönheti. A Leonardo repülőhíd (vagy lengőkomp) az Adda folyó egyik sajátossága; egy különleges típusú komp, amely a nevét feltételezett feltalálójáról, Leonardo da Vinciről kapta. A ma is működő egyetlen példány (régen 5 darab volt belőle) az Adda folyón Imbersagót köti össze Villa d'Addával.

 

Amboise

 

A Clos Lucé udvarházban (Château du Clos Lucé) élt és alkotott élete utolsó éveiben Leonardo da Vinci, aki I. Ferenc meghívására érkezett ide. A francia király itáliai hadjárata idején nagyon megkedvelte a reneszánsz művészetet, ezért hívta meg 1516-ban udvarába az akkor 64 éves Leonardo da Vincit és adományozta neki a Clos Lucé udvarházat. „Itt szabadon álmodhatsz, gondolkodhatsz, alkothatsz” - köszöntötte I. Ferenc az idős mestert, aki szamárháton kelt át az Alpokon, magával hozva három festményét: a Mona Lisát, a Szűz a Gyermekkel és Szent Annával-t és a Keresztelő Szent Jánost. Ez utóbbit a Clos Lucében fejezte be.

 

Chambord

 

A Chambord kastély (Château de Chambord) főépülete híres a benne látható központi kettős csigalépcsőről, mely Leonardo da Vinci újítása. A két lépcsősor egymás köré tekeredve emelkedik a háromszintnyi magasságba, és úgy közlekedhetnek rajta az emberek két irányba, hogy láthatják ugyan egymást, de nem találkoznak. A lépcsősor belső világítását egy felül a szabadba nyíló szűk világítóakna oldja meg.

 

Amboise

 

Leonardo da Vinci 3 év után, 1519. május 2-án, 67 évesen hunyt el a Clos Lucé kastélyban. I. Ferencet mélyen megrendítette a mester halála, teljesítette végakaratát és az Amboise kastély (Château d’Amboise) Szent Florentin káptalanjába temették el. Ennek ma már csak a helye látható, melyet egy mellszobor jelöl. 1863-ban az ásatások folyamán előkerültek Leonardo da Vinci földi maradványai. 1871-ben helyezték el végül a csontokat a kastély kertjében lévő Szent Hubertusz kápolnában.

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314812858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása