UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

A tündérkirály három kastélya

Akár mese is lehetne, de ez valóság!

2018. szeptember 19. - mindenuttjooo

 

Adott egy tragikusan rövid életű király, akit alattvalói nagy része egyszerűen „őrült”-nek titulált. Olyannyira, hogy élete vége felé egy elmegyógyászt küldtek rá. Kettejük holttestére a Starnbergi-tó sekély vizében bukkantak rá. II. Lajos bajor király (mert róla van szó) nem szerette az erőszakot, a háborút. Nagyon kedvelte viszont a művészeteket, Richard Wagner nagy rajongója, támogatója, mondhatni barátja volt. Költséges hobbija a kastélyépítés volt. Rengeteg tervet készített, de ezekből csak három valósult meg, és csak egy készült el teljesen.

ludwig_ii.jpg 

Első kastélya az osztrák határ közelében található híres, és a turisták körében nagyon népszerű Neuschwanstein kastély volt. Ez a kastély a Hohenschwangau kastély közelében épült, ahol a király a gyermekkorát töltötte. Tiszta időben egyik kastélyból látni lehet a másikat. Büszke, kecses tornyaival egy igazi kőből épült álom, melyet nem építész, hanem egy színházi díszlettervező tervezett! Középkori megjelenése ellenére a kastély a kor legmodernebb felszereltségével rendelkezett. 1869-ben kezdték el építeni, de Lajos 17 évvel később (1886-ban) bekövetkezett haláláig sem készült el teljesen. Az ötemeletes palota 360 szobájából mindössze 14 készült el a király halála előtt. Azóta is csak 2 szint van készen benne. A király csupán 172 napot töltött ebben a kastélyban. Neve, II. Lajos halála után -Wagner azonos című operája nyomán- Neuschwanstein, Lohengrin, a Hattyú-lovag kastélya lett.

wp_20180504_13_41_15_pro.jpg 

Második kastélya, a Schloss Linderhof szintén Bajorországban, Ettal, illetve Oberammergau közelében épült 1874-1878 között. Ez a legkisebb a három kastély közül, és az egyetlen befejezett azok közül, melyeket II. Lajos építtetett. Ugyanaz a színházi díszlettervező (Christian Jank) tervezte, aki a Neuschwanstein kastélyt is.A Linderhof kastély, mely leginkább a rokokó jegyeit hordozza magán, egy csodálatos park közepén található. XIV. Lajos francia király tiszteletére épült, akit Lajos a királyok közül a leginkább tisztelt. A kastélyban a Napkirályra emlékeztető festmények mellett porcelán vázákat Richard Wagner operáinak jeleneteit, páva (II. Lajos kedvenc állata) és hattyú motívumokat láthatunk. Csupa olyan dolgot, melyért rajongott a király. Így nem csoda, hogy II. Lajos 8 éven át havi 2 hetet töltött itt.

wp_20180504_18_06_07_pro.jpg 

Harmadik kastélya, a Neues Schloss Herrenchiemsee az előbbiektől jóval messzebb, az osztrák határ közelében, a „Bajor-tenger” legnagyobb szigetén épült. II. Lajos nagyon tisztelte XIV. Lajos francia királyt, és többször is járt Versailles-ban. Látogatásai után elhatározta, hogy építtet egy hasonlóan fényűző és szép kastélyt. A király 1873-ban vásárolta meg az szigetet, az alapkő letételére öt évvel később került sor. Hét évvel később az építkezés pénzhiány miatt félbeszakadt. A Herrenchiemsee kastély a Versailles-i kastély mintájára épült fel, bár II. Lajos bizonyos tekintetben túl akart szárnyalni azon. Tükörterme nagyobb, mint francia változatának, és a (rég halott) XIV. Lajos használatára készített hálószobát maga Lajos jobbnak vélte az eredetitől. Az Urak szigetén (Herreninsel) épült Neues Schloss Herrenchiemsee-ben összesen 9-10 napot töltött II. Lajos 1885 szeptemberében.

dscn3274.JPG 

Ezen kastélyok mellett II. Lajos még rengeteg tervet készített, melyek megvalósítására azonban már nem maradt ideje.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr8314249169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása