UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Auguri a tutte le Donne!

avagy: nőnap Olaszországban

2020. március 07. - mindenuttjooo

 

A világon szinte mindenhol megünneplik március 8-án a nemzetközi nőnapot. Olaszországban először hivatalosan 1922-ben ünnepelték, de az olasz nőunió (Unione Donne in Italia) kezdeményezésére először 1945. március 8-án tartották meg a nőnapot a fasizmus alól már felszabadult olasz területeken. A következő évben már egész Olaszországban megünnepelték, és így van ez azóta is.

 

Mimóza

 

Az olasz nőnap jelképe a mimóza (Acacia dealbata, magyarul: ezüst akácia). Az olasz  – politikus és partizán – Teresa Noce, Rita Montagnana és Teresa Mattei választották ezt a virágot az ünnep szimbólumának a francia gyöngyvirág és viola helyett, mert ezek a virágok Olaszországban ritkák és drágák voltak. A mimóza viszont pont március elején virágzik, és ennek az időszaknak elmaradhatatlan jellegzetessége ez a vakítóan sárga virág. A mimóza az akácfélék családjába tartozik, tehát nem vágott virág. Különleges illata van.

acacia_dealbata.jpg

Mimóza

 

Március 8-án sárgába borul egész Olaszország,  a tereken kis mimózacsokrokkal teli standok jelennek meg, a virágüzletekben sárga mimózákat tartalmazó virágkompozíciók kerülnek a kirakatba, a cukrászdák polcain mimóza tortácskák sorakoznak, sőt még a bárokban is ihatunk mimóza-koktélt ezen a napon. Az éttermek speciális nőnapi menüjét pedig mimózás sütemény zárja.

 

le_nostre_torte_8937128050.jpg Torta Mimosa

 

Buona Festa della Donna!

 

Az olasz férfiak tehát rendszerint mimózát ajándékoznak a hölgyeknek ezen a napon. Az olasz nők ezt leszámítva férfiak nélkül ünnepelnek március 8-án. Csajos estét tartanak és a barátnőikkel aperitivózni, vacsorázni mennek, vagy bárhová, de szigorúan pasik nélkül.

Szép hagyomány, hogy az ilyenkor eladott mimózából származó bevétel egy részét jótékony célokra fordítják, például a mellrák elleni küzdelmet vagy anyaotthonokat támogatnak vele.

Ha mimózát kaptál nőnapra, tedd langyos vízbe, tegyél bele egy kis citromlevet is, úgy sokáig megmarad. Az ablak közelében szeret lenni, de a radiátortól tartsd távol!

 

acacia_dealbata-1.jpgMimóza

 

Auguri a tutte le Donne, Mamme, Sorelle, Figlie e Amiche!

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr615507386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása