UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Legendák a nagyvilágból - Český Krumlov

Egy város, ahol minden sarkon legendába botlunk

2020. november 17. - mindenuttjooo

Český Krumlov egy mesekönyvekbe is beillő, színes házikós, girbegurba, macskaköves szűkutcácskás, kanyargó folyóval átszelt, tornyocskákkal tűzdelt és ódon várral uralt város.

 

Český Krumlov

A város Dél-Csehországban, a Moldva (Vltava) folyó kettős kanyarulatának partján található. Prága után ez Csehország második leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Tereiről, épületeiről legendák szólnak.

dscn1906.JPG 

A Krumlovi vár legendái

A sötét középkorban, amikor még sem város, sem kastély nem volt a Moldva völgyében, sűrű sötét erdő borította a vidéket. Ezen a sűrű és sötét erdőn vezetett keresztül egy kereskedő útvonal a mai Ausztria és Csehország között. A folyó fölötti sziklák közt az erdőben rabló bandák, tolvajok, fosztogatók tanyáztak, és megtámadtak, kiraboltak mindenkit, aki átkelt a vidéken. Egy napon azonban egy hős lovag, Vítek felfedezte a rablók rejtekhelyét és felégette a területet. Ezt követően megépítette a legyőzhetetlen Krumlovi várat, mely őrszemként figyel a Moldva fölött.

 

A vár pincéi

Az egyik legenda úgy meséli, hogy a Rosenbergek borásza nagyon értett a jó bor készítéséhez, kitűnő szakember volt. Halála után a lelke a boros pincében maradt és továbbra is súgja-búgja a jó bor készítésének titkait mindenkinek.

A másik legenda a Vencel pincék nevének eredetéről szól. A várudvar alatt található ez a monumentális háromszintes pince-rendszer, ahol a legendák szerint 1394-ben fogva tartották IV. Vencel királyt, és róla kapták a Vencel pincék nevet.

 

Sóház

A sóházban két ember őrködött és vigyázott az értékes sóra. Unalmukban szkandereztek. Aki lenyomta a másikat, az nyert. Amelyikük alul maradt, ezt nem akarta ennyiben hagyni, ő akart nyerni. Addig harcoltak egymással, míg belehaltak a küzdelembe. Még ma is hallani néhanapján az ádáz harc zajait.

 

Sörfőzde

Egy nagyon szorgalmas rézműves lakott egykor ebben a házban, aki egész álló nap dolgozott. A legenda szerint egy nap a kastély tavából gyűjtött nádat egy hordóba, de felborult a csónakkal és belefulladt a tóba. Így a korábban elvállalt feladatait nem tudta befejezni, ezért a mai napig hallani, ahogyan kopácsol és dolgozik tovább a telihold fényénél.


Tejüzem

A terem, ahol a kastély adminisztrációs ügyeit intézték, olyan volt, mint egy nagy fatároló fészer. Az itt dolgozók utálták a farakást, főleg este és éjjel. Úgy tartották, hogy veszélyes, mert valakit megöltek mögötte. Egyszer a farakás leborult, és majdnem agyon is ütött egy embert.

wp_20171118_12_39_44_pro.jpg

 

A főtér legendája

A Svornosti téren egy Pestis-szobor és szökőkút, valamint gyönyörűséges épületek láthatók körben. A legenda szerint ezen a téren sok nőt égettek meg boszorkányság vádjával. Az egyik történet egy cigánylányról szól, aki a közeli Kájov templomába belopódzva ellopta Szűz Mária gyűrűjét. Másnap a sekrestyés észrevette a szentségtörést, és megvádolta a lányt, aki erre vissza is adta a gyűrűt. A kájovi plébánia szabadon engedte, de a krumloviak meghallották hogy mi történt, és azonnal érte jöttek, elítélték, megkínozták és a pestis oszlop lábánál megégették.

wp_20171118_14_18_22_pro.jpg

 

A Szent Vitus templom legendái

Számtalan legenda kering a templommal kapcsolatban. Az egyik szerint a templom lelkésze egy napon elaludt a gyóntató székben és ráköszöntött az éj. Éjfélkor misét tartott a holtaknak, és amikor reggel rátaláltak ősz lett a haja, szakálla, és sok évet öregedett ez alatt az egyetlen éjszaka alatt. Rövidre rá meg is halt.

A másik szerint a Szűz Mária koronázási festményén, mely az orgonánál van, a Szűz arca nagyon hasonlított egy helyi polgár elhunyt feleségére. A férfit ez annyira bántotta, hogy kivágta az arcot a festményből. Később beismerte csúfos tettét.

wp_20171118_15_49_18_pro.jpg

 

A Kaplanka legendája

Václav z Rovného kancellár 1520-ban felajánlotta a házat paplaknak. Egyetlen feltétele volt csak: az, hogy ha meghal, minden évben mondjanak imát érte. Alá is írták a szerződést. Egyszer azonban megfeledkeztek az ígéretről és a halott szelleme elkezdte kísérteni a káplánt. Ő gyorsan imát mondott a halottért, és soha többé nem feledkezett meg a szerződésről. És azóta minden újra csendes.

wp_20171118_14_23_15_pro_pano.jpg

 

Legendákkal, vagy anélkül, Český Krumlov egy érdekes, és gyönyörű város, melyet érdemes felkeresni az év bármely szakában.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616288572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása