UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Legendák a nagyvilágból - a titokzatos szicíliai mórfejek

Teste di Moro

2024. augusztus 06. - mindenuttjooo

Szicíliai mórfejek

 

A mór fej alakú kerámia vázák annyira elterjedtek Szicíliában, hogy a sziget egyik szimbólumává váltak. A szicíliai történelmi központok utcáin sétálva állandóan ezekbe a csodálatos műalkotásokba botlunk. A Testa di Moro, más néven „Grasta”, évszázadok óta díszíti a szicíliai házak falait és erkélyeit.

 

Szicíliában számos díszkerámiát mórfejek díszítenek. Ezeket az ókori arab fiatal férfit ábrázoló, bajusszal, turbánnal és csodás ékszerekkel díszített fejformájú vázákat gyakran egy másik, fiatal nő vonásait ábrázoló vázával kombinálják. De honnan ez a forma és díszítés?

img_20240611_102336.jpg

A szicíliai mórfejekről szóló legendák bár különbözőek, mégis hasonlítanak abban, hogy árulásra, féltékenységre, gyilkosságra és arra utalnak, amit ma úgy neveznénk, hogy egy holttest megbecstelenítése. De Szicília már csak ilyen, ennek a földnek a történelme is legendákból és szomorú szerelmi történetekből táplálkozik.

 

A szicíliai mórfejek legendájának hivatalos változata

A legenda szerint 1100 körül, Szicília arab uralma alatt élt egy fiatal nő Palermo arab negyedében, Al Hàlisahban (jelentése: a választott), a mai Kalsa nevű városrészben. A lány szinte az egész napját otthon töltötte az erkélyén lévő virágai között. Egy nap egy fiatal mór férfi sétált el az erkélye alatt, s amint meglátta a lányt, azonnal belészeretett. Bement a házba és szerelmet vallott a lánynak. A mór fiatalember valószínűleg jóképű lehetett, hiszen a lány, aki eddig csak a virágaiban gyönyörködött, szerelemre lobbant iránta. Szerelmi viszonyuk tartott már egy ideje, amikor a férfi bevallotta a nőnek, hogy felesége és gyermekei vannak keleten, és hamarosan vissza kell térnie hozzájuk. A lányt elvakította a düh és a féltékenység, ezért éjszaka megölte a férfit. Levágta a fejét, és bazsalikomot ültetett bele. A leány tudta, hogy ez az illatos növény (görögül „Basileus”, melynek jelentése király) az uralkodók gyógynövényét képviseli. Ily módon, a szörnyű cselekedet ellenére, továbbra is úgy gondoskodhatott kedveséről, mintha királya lenne. A hátborzongató legenda szerint a bazsalikom rendkívül dúsan termett a „vázában”, köszönhetően a könnyeknek, amelyeket a lány naponta hullatott rá. A dúsan termő bazsalikom azonban felkeltette a környék minden lakójának irigységét, így azok hamarosan mesteremberekkel kezdtek mór (azaz arab) fej formájú vázákat készíttetni, amelyeket az erkélyeken dísznövényeik számára használhattak.


img_20230606_154446.jpg

 

A szicíliai mórfejek legendájának másik változata

A szicíliai ikonikus vázák eredetéről szóló legendának van egy másik változata is, amely ugyanilyen szomorú és tragikus véget ér. Úgy mesélik, hogy egy nemesi származású lány a szülei tudta nélkül titkos szerelmi viszonyt folytatott egy fiatal arabbal. A lány szülei soha nem fogadták volna el a fiatal mórt. Amikor a pár lelepleződött, mindkettőjüket lefejezték, és mindkét fejet vázaként elhelyezték az erkélyen, figyelmeztetésként minden illetlen kapcsolat ellen. Se bazsalikom, se virág, se őrület, csak vázák az elveszett szerelem emlékére. Ez a magyarázat arra is, hogy a vázákat miért árulják általában párban, férfi és nő formájában.

img_20240611_155638.jpg

 messenger_creation_edc241b1-c863-4ae1-bdb4-88eeefc2f184.jpg

Cím: Dél-Olaszország, főként Szicília

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó - Travel blogon, a blog Facebook oldalán, vagy youtube csatornáján illetve a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Testa di Moro MAGYARul: Testa di moro (vaso) - Wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr8718461531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judit0824 2024.08.09. 21:28:52

Érdekes volt olvasni, még nem hallottam róla. Viszont mindkét változat elég erős. Ez nem egy tipikus happy end, de is a történelem része.

EszteR 2024.08.09. 22:35:56

Sosem hallottam még erről a történetről, de nagyon köszi, hogy megosztottad. Érdekelt nagyon mindig a környék, az ottani világ, a táj. Szeretnék én is eljutni oda. :) Emellett a fotók csodásak lettek.

Klaudiblog 2024.08.09. 22:44:16

Sosem hallottam ezt a történetet, ugyanakkor nagyon szomorú is mindkettő :(

Fekete Virág Virgínia 2024.08.10. 07:48:45

Érdekes poszt lett! Szeretem az ilyen történelmi, legendák övezte háttértörténeteket olvasni. Szuper lett

Mano Coffeecorner 2024.08.10. 11:26:10

Nagyon érdekes lett a bejegyzésed. Mindig jó olvasni más országok történelmét, legendáit. :)

Ninnaa 2024.08.10. 17:34:47

Ez, de szuper érdekes cikk lett. Nem hallottam még róla és most köszönet, mert eléggé érdekes a történet.

Kitti13 2024.08.11. 10:49:35

Nem is hallottam erről a történetről, de nagyon érdekes. Igaz szomorú és egyben morbid történet, de köszi, hogy írtál róla. A képek nagyon szépek. Nekem ezek a mórfejek annyira tetszenek.

Viviblogol 2024.08.15. 14:37:08

Azta, ez nagyon érdekes! Nem hallottam még ezekről a fejekről, köszönöm, hogy bemutattad őket! ?
süti beállítások módosítása