UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Little Hungary

Egy falatnyi Magyarország New Yorkban

2018. november 13. - mindenuttjooo

Follow my blog with Bloglovin

 

 

New York Cityben sok nemzetiség él együtt. Van, akiknek külön városrészük van. China Townról, a kínaiak negyedéről mindenki hallott. Little Italy is biztosan ismerősen cseng sokaknak. De azt talán nem mindenki tudja, hogy az Uptownban van egy falatnyi Magyarország is, a Little Hungary. Egészen pontosan a 82th Streeten a Lexington és a York Avenue között. Az egyik párhuzamos utcában, a 79th Streeten pedig van egy templom is.

A kivándorló magyarok első nagyobb csoportja az 1849-1850-es években, a szabadságharc leverése után érkezett meg az Egyesült Államokba. A nyelvet nem beszélő közösség boldogulásának feltétele volt az együtt maradás. A beilleszkedés nehézségeit, az új kultúra okozta sokkot, és a honvágyat is könnyebb volt együtt feldolgozniuk. A Magyar Negyed a 2. sugárút mentén, a 79. és 82. utca között jött létre. A Little Hungary, a harmadik bevándorlási hullám (1956. a forradalom leverése) után élte fénykorát.

A környéken sorra nyíltak, sőt igen népszerűek voltak a magyar éttermek, kávéházak, borozók. A Little Hungary nevű éttermet Theodore Roosevelt New York kormányzójaként, és később amerikai elnökként is felkereste! Volt itt pékség, szatócsbolt, hentesüzlet saját füstölővel. Volt magyar rádió és napilapok is. Sorra épültek a különböző felekezetek templomai is.

A látványos hanyatlás a XX. század legvégén kezdődött. Az éttermek, boltok sorra bezártak, a családok elköltöztek a környékről. Az egykor virágzó negyed helyén elvétve találunk csak magyar jelenlétet.

A Magyar Ház (Hungarian House) XIX. századi épületében Mindszenty József bíboros Magyarország hercegprímása is járt 1974 májusában. E hónap 7-én itt fogadta New York és környéke magyarságát.

wp_20181001_16_39_08_pro.jpg

 

A Magyar Református Egyház (Hungarian Reformed Church) épülete akár 300 fő befogadására is képes!

wp_20181001_16_44_02_pro.jpg

 

A Magyar Görög Katolikus Egyház Szent Kereszt Temploma (Holy Cross Byzantine Catholic Church) szintén ugyanebben az utcában található. Hozzá tartozik az Árpád Hall, ahol különböző rendezvényeket tartanak.

wp_20181001_16_50_59_pro.jpg

 

A Magyarországi Szent István Iskola (Saint Stephen of Hungary School) idén ünnepli 90 éves fennállását. Az épületet magyar szentek és jelképek sokasága díszíti. Az épületben egy templom is van.

wp_20181001_16_57_01_pro.jpg

uj_kep.bmp

 

A Szent Mónika - Magyarországi Szent Erzsébet - Magyarországi Szent István Plébániatemplomot (Parish of St. Monica - St. Elizabeth of Hungary - St. Stephen of Hungary) egy picit távolabb, a 79. utcán találjuk.

dscn5197.JPG

 

A Manhattan északkeleti részén kialakult magyar negyedben a leírások szerint nem lehet úgy végigsétálni, hogy magyar szót ne halljunk. Sajnos a sajátunkon kívül másét még a Szent István Iskola környékén sem hallottuk, pedig ott többekkel szóba elegyedtünk. Az egykor virágzó Little Hungary mára csak árnyéka önmagának.  

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr614370199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása