UTAZÁS ÉLMÉNYEK ÚTLEÍRÁSOK INSPIRÁCIÓ

Mindenütt jóóó

Mindenütt jóóó

Legendák a nagyvilágból - Quedlinburg

A hős Quedel kutyus

2020. október 19. - mindenuttjooo

img_20200725_173059.jpg

 

Quedlinburg városa Németország Szász-Anhalt szövetségi államában a Harz-hegységtől északra található. Nevének eredetéről több legenda is kering. Bármi is legyen az igazság, az biztos, hogy a város címerén láthatunk egy kutyust, a nyitott városkapuban ücsörögni.

img_20200725_125327.jpg 

Quedel kutyus és a rablók

A város polgárai tanácskozást tartottak, hogy mi legyen a település neve. Annyira belemerültek a kérdés megvitatásába, hogy elhanyagolták a környező mezők megfigyelését. Senki nem vette észre, hogy vad rablók közelednek a városhoz. A falak erősek voltak, de ez mit sem ér, ha a város kapuja tárva-nyitva áll! Egy Quedel nevű kiskutya azonban észrevette a rablók közeledtét, és hangos ugatásba kezdett, így a polgárok is észrevették a bajt, és időben bezárták a kapukat, ezzel megmentve a várost, a polgárok életét és vagyonát. Ezután nyilvánvaló volt, hogy a várost a hős kiskutyáról Quedlinburgnak nevezik el.

 

Quedel kutyus és az ördög

III. Heinrich császár felesége korai halálát követően beleszeretett saját lányába, a szépséges Mathildébe. A lány mindig undorral elutasította őt, és közben imádkozott Istenhez, hogy az vegye el a szépségét, hogy az apjától megszabadulhasson... mindhiába. Egy nap Mathilde kétségbeesésében az ördöghöz fordult. Ez azonnal megjelent és felajánlotta segítségét az ügyben. Megegyeztek, hogy a lány lelke a segítség fejében az ördögé lesz, miután három egymást követő éjszakán alszik. Mathilde azonban nem akarta eladni a lelkét az ördögnek, így szövéssel és hímzéssel tartotta magát ébren a következő éjszakákon. Amint a szeme lecsukódott volna, Quedel kiskutya felhorkant, hogy ébren tartsa. Az ördög bedühödött, amikor látta, hogy Mathilde túl akar járni az eszén, és mérgében arcon csapta a lányt. Ettől az arca eltorzult és olyan csúnya lett, hogy az apja minden érdeklődését elvesztette iránta. Mathilde létrehozta a quedlinburgi apátságot Quedel kutyája tiszteletére, ahol ő maga Istennek szentelt életet élt.

img_20200725_160551.jpg

 

Bármi is legyen a város nevének az eredete, a város címerén kívül más helyeken is láthatunk egy kutyust. Van egy kiskutyás szökőkút a Szent Balázs templomnál (St. Blasiikirche), és a Szent Szervác apátsági templom (Stiftskirche St. Servatii) egyik kilincse is egy kutyust formáz. 

img_20200725_152224.jpg

img_20200725_162212.jpg

 

Sehol máshol Németországban nem láthatunk annyi favázas házat, mint Quedlinburgban. Az UNESCO világörökséghez tartozó kb. 1300 meseszerű ház, valamint román és gótikus templomok között tett séta visszarepít bennünket a középkorba.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenuttjooo.blog.hu/api/trackback/id/tr4216245780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása